Een oog heeft 6 uitwendige spieren die het oog aan kan sturen in verschillende richtingen. Iedere spier heeft natuurlijk zijn eigen functie. Oogspieren worden aangestuurd door de derde, vierde en zesde hersenzenuw. Zodra 1 van deze 3 zenuwen niet of minder werkt dan ontstaat er een verlamming aan het oog of de beweeglijkheid van het oog.
Er zijn verschillende mogelijke verschijnselen die een slecht of niet werkend zesde zenuw kan veroorzaken. Hieronder de verschijnselen:
De zesde hersenzenuw heeft invloed op de rechter buiten oogspier. Wanneer deze niet optimaal functioneert dan krijgen de hersenen te weinig informatie en zal deze uit veiligheid uitgeschakeld worden door de hersenen.
Bij een verlamming door de zesde hersenzenuw komt het voornamelijk voor dat mensen dubbelzien. Afhankelijk van de ernst van de verlamming. Bij een ernstige verlamming ziet men in alle richtingen dubbel. Een verlamming is voornamelijk te herkennen aan de stand van het hoofd. Mensen waarbij een verlamming zich opdoet proberen door middel van de stand van het hoofd het dubbelzien te voorkomen. In de meeste gevallen is de dwangstand van de persoon waarbij de verlamming optreedt niet recht. Dit komt omdat de persoon enkel probeert te zien.
Iemand met een oogverlamming heeft een behandeling nodig als het dubbelzien zich aan blijft houden. Een behandeling kan bestaan uit verschillende mogelijkheden. Eén van deze behandelingen is het voorschrijven van een prismabril. Ook wordt er in veel gevallen gekozen voor een operatie aan de oogspieren. Het herstel na de operatie is vaak relatief snel en kan binnen 6 maanden het gehele zicht terug brengen.
Last van een hangend ooglid, een oogverlamming of een beschadigde netvlies? Neem contact op met je huisarts. De huisarts zal een diagnose stellen en de behandeling die het beste past aan je voorstellen.