Oogontsteking

Voorkomen is beter dan genezen

Tips tegen snurken

Deel artikel

Als je een keer snurkt hoeft dat in principe niet gevaarlijk te zijn, zolang het niet te vaak en niet te zwaar gebeurt is er meestal weinig aan de hand. Snurk je regelmatig, dan kan het een probleem worden. Niet alleen voor degene die snurkt, maar ook voor een eventuele bedpartner.

Problemen waaraan je kunt denken, zijn onder andere een verminderd concentratievermogen, een minder goed humeur en relatieproblemen doordat je partner ook minder goed slaapt en daardoor prikkelbaar kan worden. Gelukkig kun je de nodige maatregelen nemen om het snurken tegen te gaan. In dit artikel geven we je hiervoor een aantal tips.

Drink geen alcohol

Alcohol heeft een verslappende werking op de spieren. Hierdoor zakt de tong tijdens het slapen gemakkelijker naar achter, waardoor de luchttoevoer wordt verhinderd en het snurkgeluid ontstaat. Hoewel er nog vaak wordt gezegd dat je met een glaasje alcohol beter slaapt, is niet het geval. Je valt waarschijnlijk wel sneller in slaap, maar de kwaliteit van de slaap gaat juist achteruit.

Slaap op je zij

Snurken komt veel voor bij mensen die op hun rug slapen. Zoals we je net hebben verteld, kan het snurkgeluid onder andere ontstaan doordat je tong tijdens een slapen naar achter kan zakken en op die manier voor het snurkgeluid kan zorgen. Wanneer je op je zij slaapt, kan de tong minder gemakkelijk naar achter zakken en neemt de kans op snurken af.

Gebruik een snurkbeugel tijdens het slapen

Een snurkbeugel helpt het snurken tegen te gaan doordat de beugel je onderkaak en je tong in positie houdt. Je hebt maatwerk beugels voor optimaal comfort, maar om te testen of een snurkbeugel ook voor jou de beste oplossing is, kun je met een goedkope vervormbare beugel starten. Zo kun je voor een paar tientjes al een snurkbeugel kopen en ervaren wat het resultaat voor jou is.

Andere hulpmiddelen tegen snurken

Ben je iemand die snurkt, doordat de neusvleugels tijdens het slapen dichtklappen? Dan is een snurkbeugel niet zinvol en kun je beter voor een neusspreider kiezen.

Ook zijn er oefeningen die je kunt doen om je spieren sterker te maken, zodat het snurken kan afnemen. Hiervoor kun je een speciaal rietje gebruiken, ook wel Dream Sipper genoemd.

Kortom, er zijn enorm veel hulpmiddelen tegen snurken die je kunt uitproberen. Test er een aantal uit en kijk welke het beste effect heeft.

Zorg voor een goed lichaamsgewicht

Wanneer je te zwaar bent, wordt er meer vet in een lichaam opgeslagen, dat kan ook ter hoogte van je hals gebeuren. Doordat de hals op die manier breder wordt, kunnen de luchtwegen nauwer worden waardoor de kans op snurken groter kan worden. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je een gezond lichaamsgewicht hebt. Bovendien neemt hierdoor niet alleen de kans op snurken af, maar zul je over het algemeen ook beter in je vel zitten.

Eet niet  vlak voor het slapengaan

Wanneer je een zware maaltijd nuttigt vlak voordat je gaat slapen, kan de kans op snurken groter worden, doordat het eten ervoor kan zorgen dat er meer druk op je longen komt te staan. Daardoor wordt de ademhaling verstoord en ga je sneller ademhalen, zodat er meer lucht door je lichaam circuleert. De kans op snurken kan daardoor groter worden, waardoor het is aan te raden om vlak voor het slapengaan niet meer te eten.

Snurken is altijd persoonsgebonden

Omdat ieder mens anders is, kunnen de oorzaken van het gesnurk ook verschillen. Daarom is het belangrijk om te beseffen dat snurken altijd persoonsgebonden is. Dat is ook de reden waarom de ene tip voor de ene persoon wel het gewenste effect heeft en bij de ander minder of zelfs geen resultaat oplevert.

Je kunt daarom het beste een aantal maatregelen nemen en vervolgens vaststellen welke het beste effect hebben. Daarnaast is het altijd raadzaam om bij regelmatig snurken even naar de huisarts te stappen en om advies op maat te vragen. 

Zoals gezegd kan het over het algemeen geen kwaad als je een keertje snurkt, maar als het steeds terug blijft komen, dan is het zaak om het snurken serieus aan te pakken. Wil je meer weten over snurken en wat je eraan kunt doen? Kijk dan ook een op snurken.net. Je vindt hier veel waardevolle informatie over snurken en er is een webshop waarin je eenvoudig diverse hulpmiddelen tegen snurken kunt bestellen.


Gerelateerd nieuws

Andere bronnen

Linkpartners: PrimoLens weeklenzen (klikbaar) – Voor het grootste assortiment aan weeklenzen binnen Nederland ga je naar PrimoLens.nl! Oftalmologie | Lees meer informatie over ziektes die