Oogontsteking

Voorkomen is beter dan genezen

Staaroperatie en de vergoeding van de zorgverzekering

Deel artikel

Aan de voorkant van het oog, vlak achter de pupil, zit de ooglens. Deze is helder en doorzichtig en zorgt er deels voor dat op het netvlies de beelden scherp worden gesteld. Als we ouder worden, wordt deze lens minder helder en worden de beelden die we zien minder scherp op het netvlies geprojecteerd. Dit noemen we staar, een andere benaming voor staar is cataract. In dit artikel meer over wat de klachten zijn en wat de vergoeding is vanuit de zorgverzekering.

Wat zijn de klachten van staar

Dat staar een vervelend euvel is, is over het algemeen bekend. Maar wat zijn de klachten nou precies?

  • Je gaat er waziger van zien
  • De waarneming van kleuren wordt minder, het beeld wordt grauwer
  • Dubbelzien
  • De sterkte van je bril wordt anders
  • Meer lichtbehoefte bij lenzen

De staaroperatie

Het is mogelijk om je te laten opereren aan staar. Tijdens deze staaroperatie wordt de troebele ooglens met ultrageluidsgolven verwijderd, dit gaat via een opening in het hoornvlies. Hiervoor in de plaats kom een kunstlens, deze wordt in het achtergebleven lenskapsel geplaatst. Hierna wordt er oogzalf en oogverband aangebracht dat een tijdje moet blijven zitten. In totaal duurt een staaroperatie ongeveer 20 minuten.

Vergoeding van de zorgverzekering

Als je een medische indicatie hebt voor een staaroperatie wordt de operatie met een zogenaamde monofocale implantlens volledig vergoed vanuit de basiszorgverzekering. De meerkosten van de multifocale lens worde niet vergoed. Als je hiervoor in aanmerking komt moet je de extra kosten zelf betalen.

Het is mogelijk op je aanvullend te verzekeren voor de kosten van een staaroperatie, je krijgt dan een (gedeeltelijke) vergoeding voor de extra kosten van de multifocale lens. Je doet er verstandig aan om de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering goed door te lezen. De vergoeding kan namelijk per zorgverzekeraar verschillen en zo kom je niet voor onaangename verassingen te staan.

Gerelateerd nieuws

Andere bronnen

Linkpartners: PrimoLens weeklenzen (klikbaar) – Voor het grootste assortiment aan weeklenzen binnen Nederland ga je naar PrimoLens.nl! Oftalmologie | Lees meer informatie over ziektes die

Een oogontsteking

Waarschijnlijk heb jij ook wel eens last gehad van een oogontsteking. Op de website van oogonsteking.org kan je meer informatie vinden over hoe je een