Oogontsteking

Voorkomen is beter dan genezen

Oogontsteking kan worden veroorzaakt door verschillende omstandigheden. Allergieën, defecte traanproductie, infecties, huidaandoeningen en oogtrauma’s kunnen oorzaken zijn van een oogontsteking en kunnen verschillende symptomen zoals; roodheid, overmatig tranen en gevoeligheid voor licht, met zich meebrengen. Terwijl sommige oorzaken van een oogontsteking niet gevaarlijk zijn, kunnen andere oorzaken juist een grote bedreigen vormen voor uw zicht. Het is belangrijk om medische hulp te zoeken voor een nauwkeurige diagnose en een passende behandeling voor de oogontsteking.

Oogallergie

Een allergische reactie door irritaties in de lucht kunnen een vorm van oogontsteking veroorzaken, beter bekend als allergische conjunctivitis (allergische oogbinvlies-ontsteking). Symptomen van allergische oogbindvlies ontsteking zijn onder andere; roodheid van het oog, jeuk, pijn, zwelling en overmatig tranen. Allergische conjunctivitis

oorzaken oogontsteking

kan seizoensgebonden zijn, maar ook het hele jaar voorkomen, afhankelijk van de triggers. Mogelijke oorzaken (triggers) voor deze oogallergie zijn: pollen, sigarettenrook, schimmelsporen, make-up, parfum en bodylotions en medicijnen. Nasale allergie symptomen zoals niezen en een loopneus, kunnen gepaard gaan met allergische conjunctivitis.

Het droge ogen syndroom

Het droge ogen syndroom is een aandoening als gevolg van onvoldoende traanproductie of abnormale tranen die snel verdampen, waardoor de ogen buitensporig droog en ontstoken raken. Symptomen van het droge ogen syndroom zijn: roodheid van de ogen, branderig gevoel in de ogen, jeuk, vezelige afscheiding uit het oog en wazig zicht. Bepaalde geneesmiddelen en een aantal andere omstandigheden kunnen het droge ogen syndroom veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan; incomplete knipperingen van het oog, hormonale schommelingen, allergieën, auto immuunziekten en leeftijd. Zogenaamde kunstmatige tranen kunnen de symptomen verlichten. Als je erge hinder ervaart van deze droge ogen, kunnen medicijnen worden voorgeschreven, of kleine chirurgische ingrepen plaatsvinden.

Infectueuze conjunctivitis (bindvliesontsteking)

Virussen en bacteriën kunnen leiden tot bindvliesontsteking, beter bekend als het roze oog. Symptomen van bindvliesontsteking zijn: jeuk, roodheid van de ogen, branderig gevoel, overmatig tranen en een oogafscheiding. Bij bindbvliesontsteking kunnen één of beide ogen worden beinvloed. De meest voorkomende oorzaken van bindvliesontsteking zijn de bacteriën: staphylocusses, streptococcus, Haemophilus influenzae en Pseudomonas aeruginosa.

Blefaritis

Blefaritis is een ontsteking van de oogleden in het gebied waar de wimpers groeien. Voorkomende symptomen van blefaritis zijn: branderige ogen, jeuk, roodheid, zwelling vasn het ooglid, korsten of vlokken op de wimpers, lichtgevoeligheid, excessieve tranenvloed en een gevoel dat er iets in het oog zit. Mogelijke oorzaken van blefaritis zijn: chronische infectie van de oogleden, slecht functioneren van de olie- klieren van de oogleden, rosacea en Seborroïsch eczeem.

Vreemde deeltjes in het oog

Vreemde voorwerpen of deeltjes in het oog kunnen leiden tot intense oogontsteking en pijn. Objecten die niet kunnen worden verwijderd door bijvoorbeeld spoelen, kunnen zich inbedden in het oogoppervlak. Het is belangrijk om direct medische hulp te zoeken als er iets in uw oog terecht is gekomen. Op deze manier kunt u permanente schade en een mogelijke ooginfectie voorkomen