Oogontsteking

Voorkomen is beter dan genezen

Oogproblemen

Oogproblemen kan erg vervelend zijn, maar wat nog vervelender is, is de pijn die het met zich meebrengt. Er zijn veel verschillende problemen waar je erg veel last van kan hebben. Denk hierbij aan een beschadigde netvlies, droge ogen, een ooglid ontsteking, een ontstoken oog of een verlamming aan je oogspier. Alles wat pijnlijk is, is niet fijn. Maar in je gezicht is het natuurlijk extra vervelend, omdat iedereen het kan zien.

Voorkomende symptomen

Bij een beschadigde netvlies kan het zijn dat je van ver weg niet meer zo scherp ziet als dat je voorheen zag. Het beeld blijft wazig en je goede oog corrigeert het niet meer volledig.

Een symptoom van droge ogen kan zijn dat je je geïrriteerde en/of brandende ogen hebt. Althans zo voelt het aan. Het kan o.a. komen door een langere tijd dezelfde contactlenzen te dragen.

Een ontstoken ooglid herken je vaak aan de rode en gezwollen randen van je oogleden. Het kan voorkomen dat er schilfertjes en korstjes op zitten. Vaak heb je dan last van branderige en jeukende ogen.

Een ontstoken oog is snel te herkennen. Het oog blijft vaak dichter zitten dan het andere oog en het oogwit in het oog is rood. Ook kan je het herkennen aan een slijmerig oog.

Een verlamming aan je oog hoeft niet altijd een symptoom te hebben. Je kunt het herkennen aan een verandering van de gezichtsscherpte, de oogbewegingen en de reactie op licht. Een oogverlamming kan zo ineens opkomen. Ga in dat geval direct langs de huisarts!