Oogontsteking

Voorkomen is beter dan genezen

De meeste mensen hebben zo nu en dan wel eens last van lichte oogontsteking of overgevoeligheid van het oog. Enkele symptomen daarvan zijn bijvoorbeeld; rode ogen, opgezwollen ogen, onprettig gevoel in de ogen, waterige ogen, jeukende ogen, overgevoeligheid van de ogen en/of wazig zicht. De meeste van deze gevallen zijn van tijdelijke aard en niet erg heftig. Toch is er in deze gevallen een risico op gezichtsverlies. Het kan erg moeilijk zijn om te herkennen wanneer de problemen van ernstige aard worden en ingrijpen noodzakelijk is.

Volgens deskundigen zijn de meeste gevallen van een ontstoken oog het resultaat van een milde infectie of blootstelling van de ogen aan bepaalde allergenen, zoals stof, pollen of smog. Deze gevallen kunnen vaak erg makkelijk worden verholpen door bijvoorbeeld oogdruppels.

Voorkomen milde oogontsteking

Om een kleine oogontsteking te voorkomen adviseren doctoren om het gezonde verstand te gebruiken en voornamelijk te letten op persoonlijke hygiëne. Hieronder hebben we een aantal praktische tips omschreven om ontstoken ogen te voorkomen:

In andere gevallen is het noodzakelijk om direct uw huisarts in te lichten. Hieronder hebben we de belangrijkste situaties omschreven:

In deze gevallen is het belangrijk om direct een afspraak te maken met een oogarts.

Vormen van oogontsteking

Aangezien oogontsteking meerdere ernstige vormen kan aannemen, is het belangrijk om in het geval van een optredende ontsteking, direct de aard van de ontsteking te achterhalen. Op deze manier kan worden vastgesteld welke behandeling noodzakelijk is en of er permanente gevolgen kunnen zijn voor uw gezichtsvermogen.

Het wordt bijzonder zorgwekkend als de ontsteking zich aan de binnenkant van het oog (uveitis) bevindt. Persistente intra-oculaire oogontsteking kan duiden op de aanwezigheid van gevaarlijke virussen, bacteriële infecties of genetische condities.

Indien onbehandeld kan uveitis leiden tot ernstige complicaties, waaronder schade aan het netvlies, glaucoom, staar en zelfs permanent verlies van het gezichtsvermogen. De gebruikelijke behandeling is het toedienen van corticosteroïden, met name bij gevallen waarin de oorzaak van uveitis onbekend is. Echter bij patiënten met infectieuze uveitis, veroorzaakt door bacteriën, virussen en schimmels, kan de standaard behandeling zelfs leiden tot een verhoging van de ontsteking.

Wij gaan op deze website dieper in op de vormen, symptomen van oogontsteking, oorzaken en de preventie van oogontsteking.