De meeste mensen hebben zo nu en dan wel eens last van lichte oogontsteking of overgevoeligheid van het oog. Enkele symptomen daarvan zijn bijvoorbeeld; rode ogen, opgezwollen ogen, onprettig gevoel in de ogen, waterige ogen, jeukende ogen, overgevoeligheid van de ogen en/of wazig zicht. De meeste van deze gevallen zijn van tijdelijke aard en niet erg heftig. Toch is er in deze gevallen een risico op gezichtsverlies. Het kan erg moeilijk zijn om te herkennen wanneer de problemen van ernstige aard worden en ingrijpen noodzakelijk is.
Volgens deskundigen zijn de meeste gevallen van een ontstoken oog het resultaat van een milde infectie of blootstelling van de ogen aan bepaalde allergenen, zoals stof, pollen of smog. Deze gevallen kunnen vaak erg makkelijk worden verholpen door bijvoorbeeld oogdruppels.
Voorkomen milde oogontsteking
Om een kleine oogontsteking te voorkomen adviseren doctoren om het gezonde verstand te gebruiken en voornamelijk te letten op persoonlijke hygiëne. Hieronder hebben we een aantal praktische tips omschreven om ontstoken ogen te voorkomen:
- Vermijd het aanraken van uw ogen waar mogelijk, in het bijzonder bij huishoudelijke taken zoals het koken van vlees of bij het aanraken van GFT afval.
- Spoel direct uw ogen wanneer deze in aanraking zijn gekomen met twijfelachtige substanties of chemicaliën. Wacht hier niet mee!
In andere gevallen is het noodzakelijk om direct uw huisarts in te lichten. Hieronder hebben we de belangrijkste situaties omschreven:
- Als roodheid van de ogen gepaard gaat met acute pijn of een verandering in het uiterlijk van de “cornea”, het transparante voorste deel van het oog.
- Als één van de symptomen langer dan één of twee dagen na het gebruik van oogdruppels aanhoudt.
In deze gevallen is het belangrijk om direct een afspraak te maken met een oogarts.
Vormen van oogontsteking
Aangezien oogontsteking meerdere ernstige vormen kan aannemen, is het belangrijk om in het geval van een optredende ontsteking, direct de aard van de ontsteking te achterhalen. Op deze manier kan worden vastgesteld welke behandeling noodzakelijk is en of er permanente gevolgen kunnen zijn voor uw gezichtsvermogen.
Het wordt bijzonder zorgwekkend als de ontsteking zich aan de binnenkant van het oog (uveitis) bevindt. Persistente intra-oculaire oogontsteking kan duiden op de aanwezigheid van gevaarlijke virussen, bacteriële infecties of genetische condities.
Indien onbehandeld kan uveitis leiden tot ernstige complicaties, waaronder schade aan het netvlies, glaucoom, staar en zelfs permanent verlies van het gezichtsvermogen. De gebruikelijke behandeling is het toedienen van corticosteroïden, met name bij gevallen waarin de oorzaak van uveitis onbekend is. Echter bij patiënten met infectieuze uveitis, veroorzaakt door bacteriën, virussen en schimmels, kan de standaard behandeling zelfs leiden tot een verhoging van de ontsteking.
Wij gaan op deze website dieper in op de vormen, symptomen van oogontsteking, oorzaken en de preventie van oogontsteking.