Oogontsteking

Voorkomen is beter dan genezen

Oogontsteking bij baby's

In principe kan iedereen een oogontsteking oplopen. Leeftijd speelt daarbij geen rol. Baby’s kunnen dus ook een ontstoken oog krijgen. Wanneer uw baby een ontstoken oogje heeft, zult u eerst na moeten gaan wat de oorzaak van de oogontsteking is. Wanneer u erachter bent wat de oorzaak van het ontstoken oog is, kunt u overgaan tot behandelen van de oogontsteking.

Symptomen van een ontsteking

Vanwege het zwakkere immuunsysteem van baby’s kunnen baby’s gemakkelijker een oogontsteking oplopen dan volwassenen. Het is bekend dat baby’s met kleine ogen sneller last hebben van een ontstoken oog. Niet ieder vuiltje aan het oog is echter een oogontsteking. Een aantal oorzaken lees je hieronder:

  • Rode ogen
  • Tranende ogen
  • Slijmende ogen
  • Zwelling van bindvlies
  • Dikkere oogleden
  • Blaasjes/korstjes op de oogleden

Wanneer de baby geslapen heeft, kan er in de ooghoeken wat gele of groene pus te zien zijn. Dit is een normaal verschijnsel, maar het is wel aan te raden om dergelijke korstjes of pus zo snel mogelijk te verwijderen uit de oogjes van de baby. Baby’s krijgen namelijk sneller dan volwassenen ontstoken traanbuizen en dergelijke stukjes pus kunnen voor een ontsteking aan de traanbuizen zorgen. Een ontstoken oog bij uw baby kan echter ook op dezelfde manier als bij volwassenen ontstaan, namelijk door een bacterie die in het talg groeit.

Behandeling bij baby's

Wanneer u een baby heeft, kunt u een aantal dingen doen om een ontstoken oog bij uw baby te voorkomen of behandelen. Probeer zo altijd om het risico van besmetting op het kind zoveel mogelijk te beperken. Als er andere kinderen of volwassenen in de directe omgeving van de baby een ontstoken oog hebben, zorg er dan voor dat zij zo min mogelijk in contact komen met de baby. Wanneer de baby geslapen heeft en er zich gele of groene korstjes gevormd hebben, verwijder deze dan altijd zo snel mogelijk. Indien u dergelijke korstjes laat zitten, kunnen de oogjes ontstoken raken. In het geval dat uw baby een ontstoken oog heeft, houd het oogje dan schoon door met een watje of steriel gaasje en lauw water te deppen. Wrijf daarbij altijd van buiten naar binnen toe en gebruik voor ieder oog een schoon watje of gaasje.

Zie je na enkele dagen geen verbetering of zie je een combinatie met een oogverlamming? Neem dan altijd contact op met jouw huisarts.