Skip to content →

Ontstoken ooglid

Bij een ontstoken ooglid is er sprake van een ontsteking aan de ooglidrand. De medische term voor een chronische ontsteking aan de ooglidrand is een blefaritis. Wanneer er sprake is van een blefaritis, is er ofwel een ontsteking aan een haarzakje van de wimpers ofwel een ontsteking aan een talgkliertje van de ooglidrand. Er kan echter ook sprake zijn van andere soort ontstekingen aan het ooglid. Zo kan er ook een pijnlijk rood knobbletje (een hordeolum internum) net boven of onder de rand van het ooglid ontstaan.

Oorzaken en symptomen

Een ontstoken ooglid kan verschillende oorzaken hebben. Een ontsteking aan het ooglid wordt echter meestal veroorzaakt door een bacterie die groeit in de talgkliertjes van de ooglidrand. Wanneer er sprake is van een chronische ooglid ontsteking, uit deze zich meestal op de volgende manier:

  • Rode huid van het ooglid
  • Branderige of jeukende ogen
  • Overtollige talgproductie
  • Korstjes in de wimperrand
  • Aan elkaar plakkende oogleden

Behandeling

Een ontstoken ooglid is een uiterst vervelende aandoening en wanneer u er last van heeft, wilt u er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf zien te komen. Er zijn verschillende manieren om een ontstoken ooglid te behandelen. U kunt om te beginnen zelf de volgende dingen doen:

  • De ooglidranden twee keer per dag ontvetten met een wattenstaafje dat u drenkt in een oplossing bestaande uit drie delen lauw water en één deel babyshampoo. Hierna de ogen spoelen met lauw water.
  • Aanwezige korstjes losweken met een washandje en lauwwarm water. Leg het washandje gedurende een kwartier op de ogen en verwijder daarna de week geworden korstjes en schilfers.

Wanneer deze handelingen niet voldoende resultaat bieden, kunt u ook fusidinezuur op het ooglid aanbrengen. Deze smeerbare gel kunt u op recept van uw huisarts krijgen en dient u twee keer per dag aan te brengen op de ooglidrand en/of het onderste ooglid.