Oogontsteking

Voorkomen is beter dan genezen

Omgaan met een chronische ziekte

Deel artikel

Een lang, gezond en gelukkig leven wens je ieder mens toe. De angst van elke toekomstige ouder is dat hun kind niet gezond is. Zelfs met alle nieuwste apparatuur en technologische snufjes is het niet altijd mogelijk om een afwijking of ziekte te herkennen. Pas bij de geboorte van een kind kan dit ontdekt worden. Stel je voor dat je kind is geboren met een chronische ziekte, een ziekte die levensbedreigend is waardoor het niet zeker is hoelang je kind zal leven. Hoe zal het leven er dan uit komen te zien?

Acceptatie en verdriet

In de eerste fasen zal er voornamelijk veel pijn en verdriet zijn bij de ouders en naasten. Hoe had dit kunnen gebeuren en hoe is deze ziekte ontstaan. Testen en afspraken in het ziekenhuis zullen de eerste maanden veel tijd in beslag nemen. Maar het belangrijkste is, dat het kindje niet lijdt. Na een periode van verdriet zal er langzamerhand acceptatie komen. Dit is nu eenmaal de situatie en als ouder zijnde wil je er zo goed mogelijk mee omgaan. Een aantal dingen zullen nu eenmaal veranderen.

Levensstijl aanpassen

Wanneer het kindje mee naar huis mag zullen er een aantal dingen in huis aangepast moeten worden, afhankelijk van de situatie van het kind. Misschien moeten er stangen in huis komen of heeft het kind een speciale wieg nodig? Alles moet zo goed mogelijk aangepast worden zodat het kind goed verzorgd kan worden en daardoor hopelijk ook goed opgroeit. Verder zal het dagelijkse leven van de ouders er ook heel anders uit komen te zien. Hun levensstijl zal volledig aangepast moeten worden naar de situatie van hun zieke kind.

Voorbereiden op de dood

Als je bij de geboorte van je kind van de dokter hoort dat je kind niet gezond is, dan is dat waarschijnlijk het ergste nieuws dat je kan horen. Toch is het belangrijk om altijd in je achterhoofd te houden dat het morgen misschien wel de laatste dag kan zijn van je kind. Om voorbereid te zijn op de plotselinge dood, wordt er aangeraden om een uitvaartverzekering af te sluiten. Natuurlijk is een begrafenis verzekering het laatste waar je aan wil denken maar kan toch verstandig zijn. Hierdoor zal de uitvaart verzekerd worden waardoor er geen hoge uitgaven gemaakt hoeven te worden. Hoe moeilijk het ook is om hieraan te denken als ouder wees voorbereid op de dood.

Gerelateerd nieuws

Andere bronnen

Linkpartners: PrimoLens weeklenzen (klikbaar) – Voor het grootste assortiment aan weeklenzen binnen Nederland ga je naar PrimoLens.nl! Oftalmologie | Lees meer informatie over ziektes die