Oogontsteking

Voorkomen is beter dan genezen

Lenzenvloeistof is zeer belangrijk

Deel artikel

Wanneer je contactlenzen krijgt wordt je geleerd hoe je deze op de beste wijze in- en uit kunt doen. Ook krijg je andere praktische informatie. Gek genoeg wordt er vaak niets verteld over welke lenzenvloeistof je moet gebruiken, want elk oog en elke lens kan om een ander soort vloeistof vragen. En dus doen de meeste mensen iets typisch Nederlands: ze kiezen voor de goedkoopste lenzenvloeistof, bijvoorbeeld voor lenzenvloeistof van de Hema.

Mensen nemen risico’s met hun ogen

In dat geval – als je dus kiest voor goedkopere vloeistof-  kan het zijn dat je aan het einde van de dag last van je ogen krijgt. Je hebt sterk de neiging om je lenzen uit te doen, omdat ze gewoon niet meer comfortabel dragen.  In dat geval kunnen de klachten best eens veroorzaakt worden door het gebruiken van de verkeerde lenzenvloeistof. Dat je dus een vloeistof gebruikt die in het geheel niet aansluit bij jouw oog en het type lens dat je draagt. Lenzenvloeistof Action is heel goedkoop, maar dat wil niet zeggen dat ze ook geschikt zijn voor jouw ogen. Het is en blijft zonde dat mensen zoveel risico nemen met hun ogen, terwijl ze er toch echt maar een paar van hebben. Wil je precies weten welke lenzenvloeistof geschikt is voor jouw situatie? Breng dan een bezoek aan de contactlenzenspecialist. Die kan aan de hand van jouw oog en het type lens dat je draagt gedegen advies geven.

Met goede lenzenvloeistof voorkom je troebel zicht en ontstoken ogen

Wat de voor jou beste lenzenvloeistof is, hangt af van diverse aspecten als het materiaal van de lens die je draagt, de specifieke eigenschappen van je ogen, de levensduur van de lens en de manier waarop jij de lens gebruikt. Kies je simpelweg voor de goedkoopste lenzenvloeistof, dan bestaat inderdaad de kans dat je aan het eind van de dag te maken krijgt met geïrriteerde en erg droge ogen. In de goedkopere vloeistoffen ontbreken een aantal belangrijke stoffen, waaronder die stoffen die voor het reinigen van de lens moeten zorgen.  Het biedt bacteriën en eiwitten vrij spel. Gevolg is vaak een erg troebel zicht naarmate de dag vordert, erg droog aanvoelende ogen en zelfs ontstekingen. Door wel de juiste lenzenvloeistof te gebruiken kun je dergelijke klachten voorkomen.

De harde en de zachte lens

De contactlens heeft zich sterk ontwikkeld de afgelopen jaren. Er wordt gebruik gemaakt van nieuwe materialen. De goedkope vloeistoffen zijn echter al jaren hetzelfde. En dus gebruik je in dat geval vloeistof die geen rekening houdt met de specifieke kenmerken van jouw lens. Bekende merken hebben lenzenvloeistof die ervoor zorgt dat er meer vocht achter de lens komt, om zo droge ogen tegen te gaan. De goedkopere aanbieders doen dat zeker niet.  Bovendien houden de goedkopere aanbieders veel minder rekening met een zachte en een harde lens. Deze lenzen bestaan uit totaal verschillende bestanddelen en vragen elk om een speciale vloeistof. Krijgt de lens dat niet, dan kunnen inderdaad geïrriteerde ogen ontstaan en kun je zelfs te maken krijgen met ontstoken ogen. En daar moet je uiteraard niet aan denken.

Gerelateerd nieuws

Andere bronnen

Linkpartners: PrimoLens weeklenzen (klikbaar) – Voor het grootste assortiment aan weeklenzen binnen Nederland ga je naar PrimoLens.nl! Oftalmologie | Lees meer informatie over ziektes die