Oogontsteking

Voorkomen is beter dan genezen

Informatie omtrent een staaroperatie

Deel artikel

Wanneer staar problemen gaat bezorgen in het dagelijkse leven, moet er een staaroperatie ondergaan worden. Wanneer staar dan ook steeds meer problemen gaat veroorzaken neem dan zo spoedig mogelijk contact op met uw oogarts.

Hoe werkt een staaroperatie precies?

De uitvoering van een staaroperatie wordt binnen een dag gedaan. Dit betekent dat er geen overnachting plaats hoeft te vinden. Voor de operatie wordt het oog plaatselijk verdoofd. Dit kan gedaan worden met druppels of met een injectie naast het oog. Dit zorgt ervoor dat het oog niet meer bewogen kan worden gedurende de operatie. Het oog is in die tijd gevoelloos. Een staaroperatie duurt zelfs maar 10 tot 15 minuten. Tijdens de operatie wordt de oude les verwijderd door middel van een klein stofzuigertje. Vervolgens wordt er een kunstles in de oog geplaatst.

Het herstel na de operatie

Over het algemeen wordt er redelijk snel hersteld van een staaroperatie. Gedurende de eerste dagen zal het zicht nog niet optimaal zijn. Men zal voornamelijk wat wazig zien en de ogen kunnen wat geïrriteerd zijn en hierdoor wat tranen veroorzaakt. Zodra dit weg is wordt er al snel verschil gemerkt. Zo kun je scherper zien, maar ook beter diepte inschatten en verschillende contrasten zien.

Nazorg van een staaroperatie

Na de uitvoering van een staaroperatie wordt er om de nodige nazorg gevraagd. Het oog wordt in eerste instantie afgedekt met een verband of kapje voor één dag. De eerste week na de operatie moet er tevens met een kapje of verband geslapen worden. Dit is voor bescherming van het oog. Tevens mag er niet te veel in het oog worden gewreven en geen activiteiten doen waar het oog beschadiging kan oplopen zoals contactsporten of zwemmen.

Wanneer moet ik terug naar de dokter?

Zoals eerder benoemd is het heel gebruikelijk dat je de eerste dagen wat klachten hebt. Echte wanneer deze klachten toenemen is het verstandig om naar de dokter of oogarts te gaan. Voorbeelden van zulke klachten zijn zwarte vlekken of lichtflitsen.

Gerelateerd nieuws

Andere bronnen

Linkpartners: PrimoLens weeklenzen (klikbaar) – Voor het grootste assortiment aan weeklenzen binnen Nederland ga je naar PrimoLens.nl! Oftalmologie | Lees meer informatie over ziektes die