Droge ogen, wie heeft er nooit last van? Het overgrote deel van de mensen heeft wel eens last van droge ogen. Droge ogen kan verschillende oorzaken hebben, maar een ding is zeker: prettig is het niet. Wanneer u last heeft van droge ogen, kunnen uw ogen namelijk geïrriteerd of vermoeid aanvoelen, hetgeen natuurlijk niet echt prettig kijkt. In dit artikel kunt u meer lezen over droge ogen, de oorzaken ervan en de verschillende oplossingen voor het probleem.

Oorzaken

Droge ogen kunnen veroorzaakt worden door een aantal zaken. Vaak is het zo dat we, doordat we een groot deel van de dag binnen zitten, veel worden blootgesteld aan droge lucht. Zeker in de herfst en winter, wanneer er binnen flink wordt gestookt en het binnenshuis lekker warm is, komt het nogal eens voor dat de luchtvochtigheid te wensen overlaat. De droge lucht kan dan niet alleen zorgen voor statische haren en een droge huid, maar ook voor droge ogen. De omgeving is echter niet de enige bekende oorzaak van droge ogen. Het gebruik van bepaalde medicijnen kan namelijk ook droge ogen tot gevolg hebben. Zo is van bijvoorbeeld bepaalde bètablokkers bekend dat deze drogere ogen als bijwerking kunnen hebben. Naast medicijngebruik is er nog een bekende oorzaak van het oogprobleem.

De behandeling van droge ogen kan op verschillende manieren geschieden. Een eerste en gemakkelijke manier om het probleem op te lossen is om de verwarming een graadje lager te zetten. Wat daarbij ook kan helpen, is om aan de radiatoren zogenaamde verdampingsbakjes te hangen. Het water dat daarin zit, verdampt en maakt zo de lucht wat vochtiger. Meer naar buiten gaan en meer knipperen is ook een goede oplossing. Wanneer deze tips niet helpen, kunt u tot slot ook zogenaamde kunsttranen gebruiken. Deze druppels bevochtigen het oog en zorgen zo voor een prettige gevoel aan het oog. Bij dergelijke druppels is het aan te raden om te kiezen voor eenmalige doseringen. Deze druppels zijn erg hygiënisch in gebruik doordat bacteriën geen kans krijgen.