Oogontsteking

Voorkomen is beter dan genezen

Droge ogen

Bij dit oogprobleem zit er te weinig traanvocht in je ogen of werkt minder goed dan gebruikelijk. Door een vochttekort in je ogen kan er een beschadiging ontstaan aan je hoornvlies of bindvlies. De hoornvlies, ook wel cornea genoemd is het doorzichtige deel van je oog. Dit is de eerste laag van je oog. Deze zit voor de iris en je pupil. Bindvlies, ook wel conjunctiva genoemd is een laagje slijmvlies dat het oogwit aan de binnenkant van je oogleden bedekt. Traanvocht beschermd je ogen tegen uitdroging en beschadiging. Het knipperen van je ogen zorgt voor een verdeling van het traanvocht en voorkomt dat je droge ogen krijgt.

Mogelijke verschijnselen

De beschadiging kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder een aantal oorzaken wat een oorzaak kan zijn van droge ogen:

  • Branderig of jeukend gevoel
  • Gevoel van zand in je oog
  • Slijmerige ogen
  • Wazig beeld
  • Rode ogen
  • Tranende ogen

Naarmate je ouder wordt beginnen is het geval van de meeste mensen de traanklieren minder goed te werken. Daarnaast kan het ook veroorzaakt worden door diabetes of artritis. Steeds vaker komt het voor dat mensen die zijn of haar ogen laat laseren door een specialist op de lange termijn ook last krijgt van droge ogen. In sommige gevallen kun je hier niets aan veranderen, omdat het te maken heeft met ouderdom. 

Het advies

Probeer bij droge ogen nooit te wrijven in je ogen. Wanneer je dit wel doet, veroorzaak je irritatie en wordt het alleen maar erger. Regelmatig knipperen zorgt ervoor dat het traanvocht goed wordt verdeeld over je oogbol. Vermijd ruimtes waar gerookt wordt en waar een airconditioning staat. Binnen deze ruimtes hangt vaak een droge lucht waardoor de ogen nog droger worden. 

Draag je lenzen? Wissel je lenzen in voor je bril tot je ogen weer zijn hersteld. Contactlenzen zijn is veel gevallen de oorzaak van uitgedroogde ogen.

Heb je vragen over droge ogen, een ontstoken ooglid of wil je advies? Raadpleeg dan je huisarts!