Oogontsteking

Voorkomen is beter dan genezen

De juiste contactlenzen kiezen? Zo doe je dat!

Deel artikel

Bruin of blauw, hard of zacht, tien of honderd euro; het aanbod van contactlenzen is enorm en dat maakt de keuze voor de juiste soms behoorlijk ingewikkeld. Vaak kijk je enkel naar welke kleur en je budget om vervolgens een keuze te maken. Toch is dat niet de manier om een paar contactlenzen te kopen. Hoe moet je wel je optiek benodigdheden uitzoeken? Met deze tips kies jij de juiste contactlenzen.

Contactlenzen regelmatig dragen of incidenteel?

Één van de belangrijkste factoren om je contactlenzen te kiezen is hoe vaak je ze gaat dragen. Is het iedere dag? Of toch alleen in het weekend? Zachte lenzen zijn het meest geliefd bij lenzendragers, zowel fulltime als incidenteel. Harde lenzen zijn geschikt om dagelijks te dragen en geven een comfortabel gevoel.

Hergebruiken of vernieuwen?

De keuze tussen daglenzen en maandlenzen hangt voornamelijk af van hoe goed jij bent in het onderhouden van je contactlenzen. Je ogen zijn erg kwetsbaar en hygiëne bij je lenzen is een vereiste. Maandlezen zijn alleen geschikt als je ze ook goed verzorgd. Dat betekent dat je ze iedere avond in de lenzenvloeistof moet leggen om schimmels te voorkomen. Als jij van je zelf weet dat je dat teveel werk vindt, kies dan voor zachte daglenzen. Die gooi je ’s avonds weg en heb je weinig tot geen onderhoud aan.

Met of zonder contactlenzen slapen?

In de nacht slapen met of zonder lenzen? Dat is een afweging die je kan maken bij het kopen van de juiste contactlenzen. De voorkeur heeft om ze in de nacht uit te doen, maar wil je toch liever in de nacht ook scherp zien, dan bestaan er ook luchtdoorlatende zachte lenzen. Deze kan je in de nacht inhouden, maar overleg wel vooraf met de oogarts of jouw ogen er geschikt voor zijn.

De prijzen van contactlenzen

De prijzen van contactlenzen verschillen veel, afhankelijk van merk en soort product. Zo zal je bij de opticien meer betalen dan dat je ze online besteld. Bij opticien krijg je daar wel een professioneel advies bij, maar online ben je verzekerd van de beste prijs. Bedenk ook dat je naast de contactlenzen zelf nog lenzenvloeistof nodig hebt. Eventueel kan je informeren bij je ziekenfonds of contactlenzen (deels) vergoed worden. Vergelijk de prijzen om te besparen op je lenzen of andere verzorgingsproducten.

Gerelateerd nieuws

Andere bronnen

Linkpartners: PrimoLens weeklenzen (klikbaar) – Voor het grootste assortiment aan weeklenzen binnen Nederland ga je naar PrimoLens.nl! Oftalmologie | Lees meer informatie over ziektes die