Oogontsteking

Voorkomen is beter dan genezen

Beschadigde netvlies

Je zal het waarschijnlijk al vermoeden, maar een beschadigde netvlies is een schadeding aan het netvlies van één van je ogen. Het kan ook aan beide ogen voorkomen. Het netvlies, ook wel retina genoemd bevindt zich aan de achterkant van je oogbol en is betrokken bij het zicht die je hebt. Het netvlies is voorzien van “staafjes en kegeltjes” waarmee we kleuren en contrasten kunnen onderscheiden. Het netvlies ontvangt het licht en geeft elektrische signalen naar je hersenen. Een beschadigd netvlies kan grote gevolgen hebben voor je zicht, maar ook je veiligheid. De kans bestaat dat het leidt tot blindheid. 

De oorzaak van de beschadiging

De beschadiging kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder een aantal oorzaken wat een beschadiging aan je netvlies aan kan brengen:

  • Suikerziekte
  • Slagaderverkalking
  • Bloedziektes
  • Een te hoge bloeddruk
  • Trombose
  • Nieraandoeningen

De bovenstaande oorzaken kunnen zorgen voor het lekken of  het dichtslippen van de vaten waardoor je netvlies te weinig bloed ontvangt. De kans dat ze daardoor afsterven is erg groot.

Heb je geen last van bovenstaande symptomen? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een ander oogprobleem. In de meeste gevallen valt het onder netvliesloslating. Vaak komt deze afwijking naarmate de leeftijd vordert. Door veroudering kan je netvlies krimpen en zorgt voor slijtage en scheurtjes in je netvlies. Als gevolg hiervan ontstaat er een vochtophoping achter je oogbol.

Netvliesbeschadiging symptomen

Het gevolg van netvliesbeschadiging leidt vaak tot slechtziend van dichtbij of veraf, maar ook het zien van een vervormd beeld kan een symptoom hiervan zijn. In sommige gevallen kan het leiden tot blindheid.

Heb je het vermoeden dat je netvlies beschadigd is of heb je last van droge ogen? Neem contact op met jouw huisarts!