Behandeling

Omdat oogontsteking een aandoening is die wordt veroorzaakt door een ontsteking, richt de dringende behandeling zich voornamelijk op de controle van de ontsteking. Dit kan worden bereikt met medicatie in de vorm van antibiotica of oogdruppels. In sommige gevallen is een injectie in of rond de ogen noodzakelijk. In sommige gevallen voldoen orale medicijnen, in de vorm van tabletten. Dit alles is echter afhankelijk van de ernst van de ontsteking. De duur van de behandeling kan slechts een week duren, maar kan ook maanden of zelfs jaren duren. Ook dit is afhankelijk van de oorzaak.

Als de oorzaak infectueus is, zal een anti-infectueues geneesmiddel worden gebruikt (bijvoorbeeld antibiotica), om de onderliggende infectie te bestrijden.

Prognose voor oogontsteking

behandeling oogontstekingOogontsteking heeft tal van potentiele ernstige complicaties, die kunnen leiden tot permanent verlies van het gezichtsvermogen. Om deze reden is het noodzakelijk dat oogontsteking snel en zo goed mogelijk wordt behandeld.

Als de ontsteking ongecontroleerd doorzet, kunnen in sommige gevallen complicaties of chronische stijgingen in de oogdruk optreden, die kunnen leiden tot permanente beschadiging van de oogzenuw.

Om deze reden is het belangrijk dat er tijdig een diagnose wordt gesteld omtrent de aard van de oogontsteking, om ergere schade te voorkomen.