Oogontsteking

Voorkomen is beter dan genezen

5 tips voor het correct dragen van mondkapjes

Deel artikel

Mondkapjes zijn al een tijdje verplicht in het openbaar vervoer en dat zal ook nog wel even zo blijven. Dit is namelijk een omgeving waarin afstand houden onmogelijk is. Tegelijkertijd is reizen met het openbaar vervoer voordelig, milieuvriendelijk en rustgevend en moet dat dus worden aangemoedigd. Daarom moet je een niet-medisch mondkapje op, zodat jij anderen niet kunt besmetten met het Covid-19 virus. Als iedereen dat doet, zoals in het openbaar vervoer nu zo is, dan zijn alle reizigers beschermd. Voor een optimale werking, moeten mondkapjes op een bepaalde manier worden gehanteerd. Met de volgende 5 tips weet je zeker dat je het goed doet.

1.      Pak je mondkapjes op bij de touwtjes of elastiekjes

Het is heel belangrijk dat je tijdens het gebruik van je mondkapje het stoffen gedeelte niet aanraakt. Pak hem op bij de touwtjes of elastiekjes en plaats hem zo over je gezicht. Ook tijdens het dragen raak je het stoffen stuk niet aan en als je het mondkapje af doet, dan doe je dat weer via de elastiekjes of touwtjes. Was- en ontsmet voordat je het kapje opdoet en nadat je hem afzet altijd je handen. Deze tip geldt voor alle soorten mondkapjes.

2.      Was je stoffen mondkapjes op 60 graden

Stoffen mondkapjes kun je wassen en opnieuw gebruiken. Dat maakt ze ideaal voor mensen die regelmatig met het openbaar vervoer reizen. Nadat je het mondkapje gebruikt heb, doe je deze in een luchtdicht zakje. Je kunt alle gebruikte kapjes bij elkaar bewaren. Thuis doe je ze zo snel mogelijk in de was en je wast ze op een volledig programma en op 60 graden. Doe er geen wasverzachter bij. De schone en droge mondkapjes berg je op in een apart luchtdicht zakje totdat je ze kunt gebruiken.

3.      Zorg dat het mondkapje goed zit

Een mondkapje zit goed als deze je neus, mond en kin volledig bedekt. Daarnaast moet hij goed aansluiten, maar niet te strak zitten. Als je een mondkapje hebt gekocht of zelf hebt gemaakt die niet goed aansluit, dan is de kans dat je het virus overdraagt groter.

4.      Gebruik alleen niet-medische mondkapjes

De medische mondkapjes zijn bedoeld voor medisch personeel in ziekenhuizen en klinieken. Daarom heeft de overheid voor reizigers de niet-medische kapjes verplicht gemaakt. Het is niet nodig om een medisch mondkapje te dragen en het is beter om deze beschikbaar te houden voor de mensen die ze echt nodig hebben. Gebruik daarom alleen niet-medische kapjes.

5.      Eénmalig gebruik en niet vaker

Je kunt je stoffen- en wegwerp mondkapje maar één keer gebruiken. Daarna gooi je hem in het geval van een wegwerp kapje bij het restafval en doe je je stoffen mondkapje in je daarvoor bestemde tasje. Doe een mondkapje nooit twee keer op. Wordt deze nat omdat je veel praat of hem langdurig draagt, dan moet deze ook vervangen worden voor een nieuwe. Vergeet dus niet genoeg mondkapjes te kopen! Met deze 5 simpele tips zorg je ervoor dat jouw mondkapje optimaal zijn werk kan doen.

Gerelateerd nieuws

Andere bronnen

Linkpartners: PrimoLens weeklenzen (klikbaar) – Voor het grootste assortiment aan weeklenzen binnen Nederland ga je naar PrimoLens.nl! Oftalmologie | Lees meer informatie over ziektes die